Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали
Езикът на музиката събра ротарианци от три страни в Одрин
Езикът на музиката събра ротарианци от три страни в Одрин

Езикът на музиката събра ротарианци от три страни в Одрин. Струнният камерен състав Criantem Müzz омагьоса с богатия си репертоар представители на клубове от Р Турция, Р България и Р Гърция. В Одрин пристигнаха ротарианци от Кърджали, Смолян и Златоград Гърция бе представена от клубовете на Александруполис, Димотика и Кавала. Заедно с домакините от клуб „Мимар Синан” бяха и ротарианците от клуб „Едирне”.

Концертът бе организиран от ротарианците от „Мимар Синан” по повод 25 години от чартирането на клуба. Той е част от поредицата инициативи за обмен на културни прояви, които бяха договорени в началото на 2019 г.по предложение на президента на Ротари клуб-Александруполис Йоанна Куюмджи.

 Преди концерта ротарианците изслушаха химните на трите страни. В концертната зала бяха поставени националните флагове на Турция,България и Гърция. Имаше представител на гръцкото консулство.

   В своето приветствие президентът на Ротари клуб „Мимар Синан” Салим Зия Йозсой подчерта, че за своята 25-т годишна история ротарианците от клуба са работили много  в насока на връзки и развитие на образованието и международните отношения, за да се укрепи приятелството и се премахнат границите между държавите.

   Богати са изявите в сферата на музиката.По инициатива на „Мимар Синан” в старата турска столица се провежда тази година 21 издание на Международния музикален конкурс, в който участват и изпълнители от България. На 29 март в концерт на класическа музика участват изтъкнати изпълнители. От „Мимар Синан” се гордеят, че по тяхна покана в Одрин миналата година гостува Старозагорската опера с „Мадам Бътерфлай”.

  В сферата на изобразителното изкуство е инициативата „Заедно на един мост”,насърчаваща децата от Одрин и Кърджали да рисуват. Очаква се към нея да се присъединят и ротарианците от Гърция.

  Домакините бяха приветствани с годишнината от чартирането на клуба от асистент дистрикт гуверньорът на зона 9  Недялка Росенова .Приветстие поднесе и президентът на Ротари клуб Кърджали Валентин Гогев.Той покани домакините на пролетния благотворителен бал,който ще се състои на 18 май в Кърджали.Взехме в Александруполис решение ротарианците от трите страни да се обединят напук на границите и политиците,каза Йоанна Куюмджи.

  Неформална обстановка домакини и гости имаха възможност да послушат изпълнения на мъжки квартет за традиционна турска музика.Бе разрязана торта по случай рождения ден на Ротари клуб „Мимар Синан”

Георги Кулов