Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали
Възпоменателна изложба за художника-човеколюбец Лиляна Дичева отваря врати в историческия музей в Кърджали
Възпоменателна изложба за художника-човеколюбец Лиляна Дичева отваря врати в историческия музей в Кърджали

Тя представя избрани творби, дарени на Дом за медико-социални грижи за деца в града

24 октомври 2018 г., София. Официалното й ще бъде на 27 октомври, събота от 17.00 ч. в Регионалния исторически музей в Кърджали и се организира в памет на художника-човеколюбец Лиляна Дичева, която на 25 октомври щеше да навърши 90 години. Съорганизатор на изложбата е Ротари Клуб – Кърджали.
Изложените картини са част от дарението за Дома за медико-социални грижи за деца в града, направено по волята на сина на художничката културолога Ивайло Дичев, който предостави на фондация „За хората“ възможност да организира безвъзмездно дарението на творбите на майка си. В изпълнение на неговата воля те бяха дарени  в различни кътчета на страната, за да бъдат съхранени и за да внесат художествен колорит. Защото имено човеците и човеколюбието са онова, което вълнува твореца Лиляна Дичева. 
65 са платната, които ще намерят своя естествен дом в Дома за медико-социални грижи за деца в Кърджали. Невероятна отговорност е да се направи анализ, подбор и координация при подобно дарение, съчетаващо културно и художествено наследство. Да се намерят точните места, където платната на Лиляна Дичева да продължат да живеят и възпитават в естетически и човешки ценности“, каза Албена Пъневска, основател на фондация „За хората“ и основен координатор на дарението.

Гражданите и гостите на Кърджали могат да посетят изложбата от нейното откриване на 27 октомври до средата на ноември, когато картините ще бъдат върнати в детския дом за медико-социални грижи в града. 

В Дома за медико-социални грижи в Кърджали са предадени и книгите от личната библиотека на писателя Стефан Дичев – над 3 000 тома. През следващата година в дома предстои и разкриването на малка етнографска сбирка с лични вещи на двамата творци.

Освен голямото дарение на детския социален дом в Кърджали, картини на художничката са предоставени  на училища в страната, посолство, художествени галерии, общини. Нейни картини са дарени на Детския център „Музейко“, СУ „Св. Климент Охридски“ – катедра „Библиотекознание“, Столичната библиотека, планетариума в Смолян.

За Лиляна Дичева:
„Бог май е художник....Интересно ми е да си представям как и Бог се забавлява да ни създава - по равни математически схеми да си създава различни характери, различни човешки съдби... Понякога е доста жесток и заличава това, което не му харесва! Бог е художник!Творец трябва да стане само онзи, който не може другояче.”
Лиляна Дичева е родена 25 октомври 1928 г. във великотърновското село Балван. Дъщеря на Алма Шведа, австрийка и на д-р Пенчо Фъртунов, дългогодишен директор на Банковата болница в София. Ранното й детство преминава във Виена, а по-късно живее и работи в София, където завършва Художествената академия. За свои учители посочва Дечко Узунов, Никола Ганушев и Кирил Цонев. Тя е съпруга на писателя Стефан Дичев и илюстрира голяма част от неговото творчество.

За фондация „За хората“: Фондация „За хората” е неправителствена организация с нестопанска цел, чиято цел е организирането, подпомагането и насърчаването на дейности, свързани с развитието и утвърждаването на културно-историческото наследство, образованието, изкуството, здравеопазването и социалното подпомагане, и социалните услуги.