Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали Ротари клуб Кърджали
За да бъдеш себе си, трябва да си някой
За да бъдеш себе си, трябва да си някой

Разпръснати по целия свят, известни като Ротари клубове, има в повече от  200 страни, с над милион членове. Половинвековният юбилей (петдесетгодишнината) на един от тях е повод да разговаряме за минало и днешно, за планината от творчески намерения в живота на нашия съгражданин Гавраил Гавраилов. За да бъдеш себе си, трябва да си някой. С тези негови думи започна срещата ни. Един от двигателите на Ротари клуб Кърджали и доказан професионалист в сферата на рекламата, днес Гавраилов гледа около себе си с реализъм и приземено самочувствие.
Появява се на белия свят на 13 юли 1968 г. Завършва основното си образование в Кърджали. От 4-ти клас рисува под ръководството на художника Петропавел Йотов. Казва, че благодарение на него и по силата на активната си творческа природа избира да се посвети на изкуството.
Вместо художествена гимназия, избира да кандидатства в  гимназията за сценични изкуства в Пловдив. Допада му синтеза на изкуствата. Учи освен живопис, графика и скулптура, още грим и перуки, бутафория, сценография, фотография и анимация. Училището е единствено на Балканите и очевидно създава талантливи кадри. На приемния изпит само той издържа конкурса от първия път, при това в конкуренция от 40 млади хора. Уверява се, че избраната професия е най-свободната в света, защото не й се полага началник. Кандидатства в Художествената академия в столицата. Не успява да влезе. Скулпторът Вежди Рашидов, който е преподавател по това време, го отказва с думите, че само да рисуваш не е достатъчно за кариера.
Връща се в Кърджали и започва работа по специалността в Кукления театър. Изявява се в много насоки: сценограф, сценичен работник, дори дърводелец. Атмосферата там обаче го ограничава като клетка, а клетката не е нищо друго, освен капан. Дори да е златна, пак ти отнема правото на свободност. И Гавраилов отива да работи в Дома на културата. И там е всеотдаен и изпълнява различни функции, но отново работи по специалността си. Разказва, че е гримирал  „краля” на оперетата - Видин Даскалов и „кралицата” - Людмила Чешмеджиева.
През 1992 година Гавраилов създава семейство, което година по-късно се сдобива с дъщеря. В тези години е екзотично да намира време за рисуване. Осмислил работата си като градиво на живота, Гавраилов разбира, че трябва да търси алтернатива за приложение на наученото. Захваща се с реклама. Първите стъпки са надписи на магазини с блажна боя. Налага му се да усвои компютърните технологии. Регистрира фирма, купува техника, постига най-трудното - създава екип. Днес е горд, че фирмата му е ковачница на кадри за големите градове като София, Пловдив, Варна. Производствената база на Рекламно студио „ГАРС”задоволява почти 100 % от изискванията на клиентите от областта. 
Нещата са постоянно в движение, промяна, взаимодействие. С наследствена прозорливост, с товар от знания и прозрения за битието, които не е получил единствено от природата, но и от потеклото си, Гавраилов е убеден, че собственият труд  е това, което му дава и свобода, и гордост, и небе. Разбира се, и семейството. Двете му пораснали деца имат вече собствен  принос  в градивното, позитивно, футуристично разрастване на дейностите. Със съгласувани усилия създават  Джаз клуб „GarsON“, където за година вече са гостували над 20 именити музиканти. До дни ще заработи и хотел с  11 стаи, който разполага с конферентна зала, ресторант и кафе.
Като всеки ротарианец, и Гавраил Гавраилов се стреми в житейското си дело да защитава името на своята професия, да служи на обществото с добронамереност и добра воля, да отдава времето и уменията си за полезни и обществено значими дейности. Президент е на Ротари клуб Кърджали в мандата 2013-2014 г. Приоритет в дейността му е подпомагането на младежките формации Ротаракт и Интеракт клубовете в утвърждаването им като водещи сдружения на младите хора в Кърджали. По негова инициатива на входовете на Кърджали се издигат национални трикольори. 
В Кърджали е открита изложба на изтъкнатия турски художник проф. Мустафа Аслъер. По този повод в града гостуват двама дистрикт гуверньори: Валентин Стоянов на дистрикт 2482 България и Халюк Олусой на дистрикт 2420 - Турция. Заедно с ротарианци от клуба „Мимар Синан“ от Одрин са открити площадки за шахмат в Кърджали и Момчилград.  Дарени са компютри на деца от Клуба на инвалида. Дарен е и клуб „Млади сърца“ на възрастните хора от Кърджали.
„Възхищавам се на начина, по който животът съчетава събития, хора, идеи, многовариантно мислене”, споделя Гавраилов. И допълва: „Днес не събирам въздишки и тъга, защото трудното и преживелиците излъчват светлина в напрегнатите делници. И да не забравя – благодарността, ако не е изречена, я няма. Изричам я за родителите си, за семейството си, за приятелите – читави, благи и щедри.”
В края на срещата ни пожелавам на Гавраил да има здраве и дни да сколаса за огромните си планове, да е вдъхновение за всеки, който е пожелал да остави добра следа в живота си.

Георги Кулов